KOZMETIČNI SALON RAZVAJANJA - umetni nohti


Anatomija nohta
Enako kot koža in lasje, tudi nohti odražajo zdravstveno stanje. Zdrav noht je prožen, močan in rahlo rožnate barve. Sam noht je sicer prosojen, vendar mu rožnato barvo daje pod njim ležeča nohtna posteljica. Zgornja plast nohta mora biti gladka, zaobljena in brez lis, vdolbin, črt in izboklin.
Konica nohta
Konica nohta se nahaja zunaj nohtne posteljice in sega preko prstne blazinice. Zaradi tega je konica nohta del, ki je najbolj izpostavljen in nezaščiten. Prav zato se največkrat poškoduje. Konico lahko poškodujemo z udarci ali nepravilnim piljenjem.
Nohtno ležišče
Nohtno ležišče je podlaga nohtni plošči. Razdelimo ga na nohtno matico in nohtno posteljico.
Lunica ali krajček
Vidni del korena nohta imenujemo lunica ali krajček. Lunica ni povsod dobro vidna, na nohtu palca ponavadi vedno, redkeje pa na nohtu mezinca.
Kutikula oz. obnohtna kožica
Če obnohtna kožica ni omehčana in dobro oblikovana, ostajajo odmrle celice na telesu nohta,zaradi česa je videti krajši. Če pustimo, da kožica drži zgornje plasti nohta jo noht, ki raste potiska naprej in naposled kožica poči, kar povzroča tudi vraščanje nohta. Temu se lahko izognemo, če vedno poskrbimo, da zgornja plast nohta ni nikoli spojena z obnohtno kožico. Odmrlo kožico nikoli ne režemo, saj bi lahko tako povzročili vnetje ali infekcijo. Torej, kutikula oz. obnohtna kožica je naravna obramba pred vdorom raznih bolezenskih klic.
Nohtna matica
Nohtna matica je živo področje nohta in se nahaja pod korenom nohta. V matici so živci, krvne in limfne žilice, ki skrbijo za stalen dovod hranilnih snovi, potrebnih za rast in zdravje nohtov. Tukaj nastajajo nove celice, ki potiskajo stare celice naprej, te pa tvorijo telo nohta. Trdota, kakovost in splošno stanje nohta je odvisno od zdravja in kakovosti teh celic, ki po nekaj mesecih tvorijo telo in robove nohta. Matica je najobčutljivejše področje v celotni zgradbi nohta in občutljivo reagira na grobe obdelave nohta. Vsaka napačna obdelava nohta lahko povzroči motnje v rasti in prečne brazde, ki so vidne na telesu nohta. Ko matica ni več poškodovana, se nove brazde ne pojavljajo več, stare pa prerastejo. Na matico lahko vplivajo tudi psihične travme, odraz le-teh pa bodo globoke brazde.

Pri zdravniku vas zatožijo nohti !
Veste, kaj pomeni, če imate rumenkaste ali z belimi pikicami posute nohte? Na kaj pa vpliva polmesec v spodnjem delu nohta in kaj pomenijo enakomerne vdolbine?
Rumeni nohti
Zdrav noht je roza barve, če ni takšen, vas lahko začne skrbeti. Če vam nohti porumenijo, gre lahko za pljučne bolezni ali sladkorno bolezen. Rumene pike na nohtih pa so lahko znak glivične psoriaze. Ker vse tri bolezni zahtevajo medicinsko zdravljenje, je najbolje, da v takšnih primerih obiščete dermatologa. Ni pa treba zganjati panike, če imate rumene nohte, ki si jih pogosto lakirate s temnim lakom. Če jih nekaj časa pustite brez laka, bodo spet dobili svojo staro barvo.
Bele pike
Drobne bele pikice na sicer zdravih roza nohtih ne bi smele predstavljati razloga za preplah. Po navadi kažejo le na to, da so imeli vaši nohti stresno obdobje. Eden od takšnih stresov je udarec v nohtno matrico (del, iz katerega noht raste). Če vzrok pikic ni udarec, pa so možni razlogi psoriaza in ekcem ali pa pomanjkanje cinka v vaši prehrani. Če je razlog slednji, jejte več rib in polnovrednih žitaric.
Sprememba barve
Najpogostejši razlog za spremembo barve je glivična okužba. Tako okužbo z glivicami kvasovkami kot bakterijsko okužbo lahko staknete v lepotnih salonih, če orodje ni razkuženo. V takšnih primerih se bolezen razvija tako, da se noht začne dvigovati, pod njim pa rastejo bele glivice. Če noht pozeleni, gre za bakterijsko okužbo. Posebno pazljivi bodite, ko odmikate obnohtno kožico, saj je ravno poškodba obnohtne kožice najpogostejši vir okužb.
Polmesec
Polmesec oziroma lunula v spodnjem delu vašega nohta je lahko viden ali pa neviden. Ne eno ne drugo pa ne pove ničesar o zdravju vaših nohtov. Zanimivo je, da oblika lunule določa tudi obliko rasti vašega nohta.
Rebrasti nohti
Nohti, ki imajo navpična rebra in vdolbine, niso nič posebnega. Drugače pa je, če na svojih nohtih opazite posamične vdolbinice. Te se pojavijo, kadar je bil človek dolgo bolan oziroma je prestajal dolgotrajen stres, saj v takšnih primerih noht preneha rasti. Ko spet začne rasti, na tistem mestu ostane opazna zareza, podobno kot letnice na drevesnem deblu.
Glivične okužbe nohtov
Glivične okužbe nohtov na rokah in nogah (onihomikoze) navadno povzročajo glivice dermatofiti, ki se hranijo s keratinom. Napadajo torej območja, kjer je keratin. To pa so rožena plast kože, nohti in lasje. Povzročitelji okužbe pa so lahko tudi kvasovke in plesni.
Znaki glivične okužbe
Najpogosteje se okuženi noht na prostem koncu obarva belo ali rumenkasto, lahko tudi zelenorjavkasto, odvisno od vrste glivice, ki je prodrla v noht. Počasi se sprememba barve razširi na cel noht, le-ta postane zadebeljen, lomljiv, iznakažen in lahko sčasoma odstopi od podlage. Če okužba dolgo traja, razpade površina nohta na posamezne segmente. Okužba se začne najprej na posameznem nohtu in se postopoma lahko razširi na druge. Nohtne spremembe navadno niso boleče, ko pa noht postane zadebeljen, lahko pritisk nanj povzroči bolečino.
Kako se okužite
Glivice so povsod okoli nas in za okužbo zadostuje že stik z okuženo površino. Nohtne glivice navadno lahko staknete v plavalnih bazenih, savnah ali tuš kabinah. Toplota in znoj v čevljih in rokavicah ustvarjata idealne pogoje za razvoj glivic in s tem okužb. Ljudje, ki morajo na delovnih mestih nositi gumijaste škornje ali so veliko v stiku z vodo in topili, so bolj izpostavljeni okužbi. Dejavniki tveganja so tudi poškodbe nohtov, ki nastanejo pri nošenju pretesne in sintetične obutve oz. pri ukvarjanju z določenimi športi, npr. nogometom. Bolj nagnjeni k okužbam pa so tudi sladkorni bolniki in starejši, pri katerih je rast nohtov upočasnjena.
Kaj lahko storite, da preprečite okužbo
Glavni pomen pri preprečevanju okužb ima dobra higiena. Stopala in dlani naj bodo suha in čista, s čimer glivice prikrajšate za vlažno okolje, ki jim ugaja. Če se čezmerno potite, so vam v lekarni na voljo številni pripravki proti potenju. V savno in bazene ni priporočljivo, da hodite bosi. Prednost dajte udobni, usnjeni obutvi in bombažnim nogavicam, ki se lahko prekuhavajo. Nohte ne prirezujte prekratko in se izogibajte prirezovanja obnohtne kožice. Izogibajte se dejavnostim, ki lahko povzročijo udarnine in pokanje nohtov. Pozorni bodite na morebitne glivične okužbe kože, ki se lahko razširijo tudi na nohte. Pogosta je namreč glivična okužba med nožnimi prsti (atletsko stopalo), ki se kaže z mehurčki in luščenjem kože, v kombinaciji s skelenjem in srbenjem.