KOZMETIČNI SALON RAZVAJANJA - kurje oko


Kurja očesa
so odebelitve kože, ki rastejo pod kožo v stožčasti obliki. So trnu podoben tujek iz poroženelih celic, ki imajo sposobnost prodiranja v spodnje plasti kože, ki so prepredene z živci. Če pride do pritiska na kurje oko, sprožijo te “korenine” pogosto močne bolečine. Kurja očesa nastanejo zaradi pretesnih čevljev ali čevljev, ki se slabo prilegajo nogi. Če je pod mestom pritiska kost, reagira koža s povečano tvorbo trde kože, iz katere sčasoma nastane kurje oko.
Otiščanec
je posledica slabega krvnega obtoka, največkrat nastane na mestih, kjer prihaja do stalnega pritiska na določen del noge (preozki čevlji, stari ponošeni čevji, premajhni natikači). Pomembno je, da se odmrla koža redno odstranjuje in pa dnevno hranjenje kože s primerno kremo. Vzrok za nastanek te boleče nadloge je pretesna obutev. Težave se lahko začnejo z žulji, nadaljujejo z otrdelo kožo, dolgotrajen pritisk na nožni palec pa povzroči Hallux valgus. To je deformacija, pri kateri je palec potisnjen iz naravne lege proti ostalim prstom. Pritisk na sklep je boleč in včasih pomaga le še operativni poseg.
Najpogostejši vzroki nastanka:
* pritisk zaradi pretesnega čevlja (neprimerna in ozka obutev),
* trenje zaradi ortopedskih nepravilnosti okostja,
* nepravilne obremenitve stopal zaradi prekomerne telesne teže ali prisilnih drž pri opravljanju nekaterih poklicev, športov,…,
* pogosto so prizadeti sladkorni bolniki in bolniki z motnjami prekrvitve.
Kaj lahko sami storimo?
Še vedno je najbolje preprečevanje, da bi kurje oko sploh nastalo:
* Nosimo mehke, udobne čevlje, ki se dobro prilegajo stopalu.
* Če se kurje oko pojavlja vedno na istem mestu, uporabljamo obliže, ki ščitijo pred pritiskom ali obročke, ki preprečujejo nadaljnje drgnjenje in zmanjšujejo bolečino.
* V pomoč so tudi tekočine ali obliži proti kurjim očesom s salicilno kislino iz lekarne: mehčajo trde plasti kurjega očesa, tako da ga lahko čez nekaj časa odstranimo. Vsekakor je priporočljivo, da se deli zdrave kože okoli kurjega očesa namažejo in zaščitijo z mastno kremo pred učinkovinami, ki dražijo kožo.
* Kisline v jabolčnem kisu tudi lahko delujejo tako, da se manjše kurje oko zmehča in ga lahko odstranimo. Mesto s kurjim očesom trikrat na dan, en teden masiramo z raztopino jabolčnega kisa. Za mehčanje so priporočljive tudi dnevne tople kopeli za noge.
* Stopala moramo negovati, potem so manj dovzetna in občutljiva za kurja očesa. Uporabljajmo negovalne kreme za noge in si pogosto pripravimo kopel za noge, tako postane trda koža prožna in voljna. Trdo kožo po kopanju odstranimo s posebnim strgalom.
* Trdovratna kurja očesa pustimo odstraniti pedikerju. Še posebej sladkorni bolniki in ljudje z boleznimi ožilja morajo pri negi nog iskati strokovno pomoč.
Pred zdravljenjem moramo odstraniti vzroke, sicer se kurja očesa ponavljajo. Veliko moramo hoditi bosi, nositi sandale, hoditi po vodi in rosi, kar marsikdaj zadošča, da kurja očesa sama polagoma izginejo.
Zelo globoka kurja očesa je treba odstraniti z operacijo, ki pa je nikar ne poskušajmo opraviti sami, saj lahko povzročimo hudo okužbo. Odstranitev večjega kurjega očesa prepustimo raje strokovnjaku.